Osteopathie bij kinderen

Tijdens de kennismaking met u en uw kind bespreken we de klachten, maar ook zijn of haar leefgewoonten en eventuele ziektegeschiedenis. Dit is waardevolle informatie om te achterhalen welk weefsel de klachten veroorzaakt.

Onderzoek naar de oorzaak

Na de kennismaking volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. Ik zoek naar de oorzaak van het bewegingsverlies en naar de reden waarom het lichaam zichzelf niet herstelt. Meestal start ik bij de bekken om de bewegingsvrijheid te controleren. Later onderzoeken we de wervelkolom en ribben, samen met de weefsels rondom het middenrif. Tenslotte onderzoek ik met zachte handgrepen de nek en schedelstructuren, terwijl uw kind comfortabel op de behandelbank ligt.

Tijdens het onderzoek komt het hele lichaam aan bod. Kinderen zijn van nature nieuwsgierig. Daarom betrek ik ze nauw bij elke stap van het onderzoek en leg ik duidelijk uit waarom ik dit doe.

De behandeling

Na afloop van het onderzoek bespreken we mijn bevindingen en stellen we samen een behandelplan op. Deze behandeling bestaat voornamelijk uit zachte handgrepen, waarmee ik de betrokken lichaamsweefsels één voor één beweeglijk maak. Meestal is één of enkele sessies voldoende. De meeste kinderen vinden de behandeling aangenaam en ontspannen

Afleiding voor beweeglijke kinderen

Tijdens de behandeling moet uw kind enige tijd stilliggen. Dat is geen eenvoudige opdracht, zeker niet als hij of zij nog erg jong is. Als osteopaat ben ik getraind in het behandelen van beweeglijke kinderen. Een verhaaltje vertellen of muziek afspelen kan uw kind afleiding geven. En soms vraag ik u als ouder om uw kind af te leiden, zodat ik me volledig kan concentreren op de behandeling.

Veel voorkomende klachten: